@article { author = {Hasiri, Zahra and Rahimi, Ebrahim and Momtaz, Hasan and Rouh afza, Arman}, title = {Assessment of antibiotic resistance of Acinetobacter baumannii isolated from indigenous and industrial eggs}, journal = {New Findings in Veterinary Microbiology}, volume = {1}, number = {1}, pages = {35-43}, year = {2018}, publisher = {University of Zabol}, issn = {2645-4491}, eissn = {2676-5004}, doi = {10.35066/J040.2018.603}, abstract = {Acinetobacter species are widely distributed. There are also hypotheses regarding the transmission of this bacteria from food to humans. Eggs are always among the most consumed and richest human food sources. This study was conducted in order to evaluate the prevalence and antibiotic resistance of Acinetobacter baumannii in indigenous and industrial eggs. In this regard, a total of 100 indigenous and industrial egg samples were collected from Chahar Mahal and Bakhtiari province. Total of 200 samples, including the shell and content of eggs, were prepared. According to the standard methods, samples were cultured and examined for the presence of Acinetobacter baumannii. Colonies were identified by PCR method. Out of 200 shell and content samples, 2 shell samples (1%) were found to be infected with Acinetobacter baumannii. Antibacterial susceptibility testing of isolated bacteria to selected antibiotics was performed using disk diffusion method based on Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) recommendations. Data were analyzed using SPSS 16 software and frequency distribution table. It was found that both tested samples were resistant to Tetracycline and Gentamicin antibiotics. One sample was resistant and the other one was intermediate to Trimethoprim and Ciprofloxacin. The minor resistance was observed to Carbenicillin. According to the available evidence, egg contamination with Acinetobacter baumannii occurs mainly through the environmental factors and secondary contamination. Lack of attention to the necessary points during the process of production, supply, storage and consumption of eggs can lead to the transfer of bacteria to the consumer. Therefore, it seems that it is possible to prevent the transmission of contamination to humans with timely monitoring and compliance with health guidelines in all the above steps.}, keywords = {Acinetobacter baumannii,Antibiotic-Resistant,egg}, title_fa = {ارزیابی میزان شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی اسینتوباکتر بومانی جداسازی شده از تخم مرغ بومی و صنعتی}, abstract_fa = {گونه‌های اسینتوباکتر دارای انتشار وسیعی بوده و همچنین فرضیاتی در خصوص انتقال این باکتری از مواد غذایی به انسان نیز وجود دارد. تخم مرغ همواره در زمره پرمصرف‌ترین و غنی‌ترین منابع غذایی بشر بشمار می‌رود. این مطالعه، به منظور ارزیابی شیوع و مقاومت آنتی‌بیوتیکی اسینتوباکتر بومانی در تخم مرغ بومی و صنعتی انجام شد. در این راستا، مجموع 100 نمونه تخم مرغ بومی و صنعتی از شهرستان‌های استان چهار محال و بختیاری جمع‌آوری شد. از پوسته و محتویات آنها جمعا 200 نمونه تهیه و مطابق روش استاندارد، پس از کشت در محیط‌های اختصاصی از نظر حضور اسینتوباکتر بومانی مورد بررسی قرار گرفتند. کلنی‌های مشکوک بمنظور تعیین هویت قطعی تحت آزمون PCR قرار گرفتند. از 200 نمونه پوست و محتویات تخم مرغ، 2 نمونه (1 درصد) آلوده به اسینتوباکتر بومانی تشخیص داده شدند. پس از انجام تست آنتی‌بیوگرام مشخص شد که هر دو نمونه مورد آزمون نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های تتراسایکلین و جنتامایسین مقاوم، نسبت به تری متوپریم سیپروفلوکساسین یک نمونه مقاوم و یک نمونه نیمه حساس و نسبت به کاربنسیلین یک نمونه حساس و یک نمونه نیمه حساس بودند. بر اساس شواهد موجود، آلودگی تخم مرغ به اسینتوباکتر بومانی عمدتا از طریق عوامل محیطی و آلودگی‌های ثانویه رخ می‌دهد. عدم توجه به نکات لازم در طول پروسه تولید، عرضه، نگهداری و مصرف تخم مرغ می‌تواند منجر به انتقال باکتری‌ به مصرف کننده گردد. لذا بنظر می-رسد با پایش به موقع و رعایت نکات بهداشتی در کلیه مراحل فوق، می‌توان از انتقال آلودگی به انسان جلوگیری بعمل آورد.}, keywords_fa = {اسینتوباکتر بومانی,مقاومت آنتی‌بیوتیکی,تخم مرغ}, url = {https://nfvm.uoz.ac.ir/article_73316.html}, eprint = {https://nfvm.uoz.ac.ir/article_73316_5b6077700e0a1d3b2a93d49c47724ecc.pdf} }