%0 Journal Article %T بررسی فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی عصاره‌های مختلف گیاهان دارویی علف مار (Capparis spinosa)، علف مورچه (cretica Cressa) و اشورک (Rhazya stricta) %J تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی %I دانشگاه زابل %Z 2645-4491 %A سعیدی, سعیده %A فاضلی نسب, بهمن %D 2019 %\ 08/23/2019 %V 2 %N 1 %P 57-66 %! بررسی فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی عصاره‌های مختلف گیاهان دارویی علف مار (Capparis spinosa)، علف مورچه (cretica Cressa) و اشورک (Rhazya stricta) %K اشورک %K علف مار %K علف مورچه %K حلال‌های مختلف %K باکتری بیماری‌زا %R 10.35066/J040.2019.454 %X هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد میکروبی و ضد قارچی عصاره‌های مختلف گیاهان دارویی علف مار (Capparis spinosa)، علف مورچه (Cretica Cressa) و اشورک (Rhazya stricta) است. گیاه دارویی اشورک، علف مار و علف مورچه از استان سیستان و بلوچستان شهرستان سراوان جمع‌آوری گردید. عصاره‌گیری با حلال‌های مختلف با دستگاه روتاری انجام شد. باکتری‌های استاندارد از کلکسیون قارچ و باکتری ایران خریداری شد. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی با روش میکرودایلوشن تعیین شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که کمترین غلظت مهارکنندگی عصاره آبی برابر با 5/2 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بوده که باکتری‌های اشریشیاکلی، باسیلوس سرئوس و شیگلا دیسنتری مهار شده‌اند. ضمنا کمترین غلظت مهارکنندگی مربوط به عصاره متانولی علف مورچه و برابر با 62/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بوده که باکتری باسیلوس سرئوس در این غلظت از بین رفته است. کمترین غلظت مهارکنندگی عصاره‌های علف مار مربوط به عصاره اتانولی و برابر با 62/0 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر بوده که باکتری اشریشیاکلی و باسیلوس سرئوس مهار شده و در همین غلظت عصاره هیدروالکلی و متانولی مهارکننده باکتری‌های شیگلا دیسنتری و سودوموناس آئروژینوزا بوده‌اند. نتایج این مطالعه بیانگر اثرات ضد میکروبی خوب عصاره گیاه دارویی علف مورچه و علف مار بر روی باکتری‌های بیماری‌زا است. %U https://nfvm.uoz.ac.ir/article_97349_6ec8b4ff950c850c818193c41cdc8e5c.pdf