TY - JOUR ID - 86883 TI - بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره‌های اتانولی، متانولی و اتیل استات کلپوره (Teocrum polium) بر روی استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از گوسفند JO - تازه ها در میکروب شناسی دامپزشکی JA - NFVM LA - fa SN - 2645-4491 AU - مقصودی, علی AU - سعیدی, سعیده AD - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی؛ گروه بیوانفورماتیک، پژوهشکده زیست فناوری کشاورزی دانشگاه زابل AD - دانشگاه زابل، پژوهشکده زیست فناوری Y1 - 2019 PY - 2019 VL - 1 IS - 2 SP - 47 EP - 56 KW - آنتی‌بیوتیک KW - استافیلوکوکوس اورئوس KW - حداقل غلظت مهارکنندگی KW - سیستان KW - فعالیت ضد میکروبی KW - کلپوره DO - 10.35066/J040.2018.372 N2 - باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اورئوس(Staphylococcus aureus) از جمله رایج‌ترین عوامل شیوع مسمومیت‌های غذایی باکتریایی است و بین انسان و دام شایع است. بر همین اساس، هدف مطالعه حاضر جداسازی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس از بینی گوسفندان بومی منطقه سیستان و بررسی مقاومت آنتی‌بیوتیک سویه‌های جداسازی شده به آنتی‌بیوتیک‌های مرسوم بود. همچنین اثر ضد میکروبی عصاره‌های اتانولی، متانولی و اتیل استات گیاه کلپوره (Teocrum polium) بر روی سویه‌های استافیلوکوکوس اورئوس بررسی شد. برای این منظور گیاه کلپوره از منطقه سیستان جمع‌آوری گردید. تهیه عصاره به کمک دستگاه روتاری و با کمک روش تقطیر در خلاء انجام گرفت. تعداد 10 سویه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس از بینی گوسفندان بومی منطقه سیستان به کمک روش‌های بیوشیمیایی جداسازی شد. با استفاده از روش استاندارد دیسک دیفیوژِن کربی- بائر، حساسیت سویه‌های باکتری نسبت به آنتی‌بیوتیک‌های اکساسیلین، آموکسی سیلین-کلاولانیک اسید، آمپی‌سیلین، جنتامایسین، سفازولین و ونکومایسین مورد ارزیابی قرار گرفت. حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی عصاره‌ها در تیمار با عصاره‌های گیاه کلپوره با استفاده از روش رقت‌سازی در چاهک تعیین شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که هر سه عصاره اتانولی، متانولی و اتیل استات درجات متفاوتی از مهارکنندگی را بر روی 10 سویه باکتری جداسازی شده دارند. با این وجود عصاره اتیل استات گیاه کلپوره در غلظت‌های پایین‌تری خاصیت مهارکننده بر روی بیشتر سویه‌های باکتری جداسازی شده داشت. همانند خاصیت مهارکنندگی قوی‌تر عصاره اتیل استات کلپوره، این عصاره در مقایسه با عصاره‌های اتانولی و متانولی خواص کشندگی قوی‌تری نیز علیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس نشان داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد عصاره اتیل استات گیاه کلپوره می‌تواند جایگزین مناسبی برای آنتی‌بیوتیک‌های متداول باشد. UR - https://nfvm.uoz.ac.ir/article_86883.html L1 - https://nfvm.uoz.ac.ir/article_86883_8c82f6ea8249d08ba5888d235c3b0651.pdf ER -