تعیین الگوی عوامل حدت و مقاومت آنتی بیوتیکی در ایزوله های کمپیلوباکترژژونی وکمپیلوباکترکولی جدا شده از کبد نیمچه‌های گوشتی کشتار شده در استان چهارمحال و بختیاری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته میکروبیولوژی، گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

2 استاد گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

10.35066/J040.2019.427

چکیده

مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی آلودگی کبد نیمچه های گوشتی کشتار شده درکشتارگاه طیور استان چهارمحال و بختیاری به دو گونه کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکترکولی و بررسی الگوی ویرولانس و مقاومت آنتی بیوتیکی ایزوله های جدا شده انجام شد. در این مطالعه، تعداد 186 نمونه کبد از نیمچه های گوشتی کشتار شده در کشتارگاه های طیور سطح استان به طور تصادفی جمع آوری شد. پس از جداسازی کمپیلوباکتر به روش کشت میکروبی، برای تائید قطعی کمپیلوباکتر در ایزوله های جدا شده و افتراق قطعی گونه های کمپیلوباکترژژونی و کمپیلوباکترکولی از ردیابی ژن های 16SrRNA، mapA و ceuE به روش PCR استفاده شد و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی و ویرولانس ایزوله ها ارزیابی گردید. ازمجموع 186 نمونه کبد اخذ شده، تعداد 94 نمونه ( 53/50 درصد) آلوده به گونه های کمپیلوباکتر بودند که از این تعداد، 62 نمونه آلوده به کمپیلوباکترژژونی (95/65 درصد)، 26 نمونه آلوده به گونه کمپیلوباکترکولی (6/27 درصد) و 11 نمونه آلوده به هر دو گونه فوق بودند (45/6 درصد). تمام ژن های حدت بجز ژن iam در ایزوله های کمپیلوباکترژژونی حضورداشتند و در ایزوله های کمپیلوباکترکولی تنها 5 ژن cdtA، cdtB،cdtC، ima وracR ردیابی شد. تمام 88 ایزوله مورد مطالعه دارای مقاومت آنتی بیوتیکی چندگانه بوده و در 26 ایزوله کمپیلوباکترکولی، بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به استرپتومایسین ( 15/96 درصد) و کمترین میزان مربوط به کلرامفینیکل(69/7 درصد) بود. در ایزوله های کمپیلوباکترژژونی مورد مطالعه به ترتیب بیشترین وکمترین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی متعلق به دو آنتی بیوتیک سیپروفلوکساسین (58/72 درصد) و اریترومایسین (83/4 درصد) بود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Virulence and antimicrobial resistance pattern in Campylobacter jejuni and Campylobacter coli strains isolated from the liver of slaughtered broiler chickens in Chaharmahal va Bakhtiari province

نویسندگان [English]

  • GholamReza Banisharif 1
  • Sepideh Karimi 1
  • Hassan Momtaz 2
1 Professor of Microbiology, Department of Microbiology, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
2 Department of Microbiology, Shahrekord Branch, Islamic Azad University, Shahrekord, Iran
چکیده [English]

The aim of this study was to determine the prevalence of liver contamination in broiler chickens slaughtered in Chaharmahal va Bakhtiari Province in two species of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli and to investigate the virulence and antibiotic resistance of isolated strains. In this study, 186 liver samples from broiler chickens slaughtered in the slaughterhouses of the province were randomly collected. After the isolation of Campylobacter by microbial culture, for definitive confirmation of Campylobacter in isolated strains and definitive differentiation of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli, the detection of 16SrRNA, mapA and ceuE genes was performed by PCR method. Antibiotic resistance pattern and distribution of virulence factors were evaluated. Of the 186 liver samples collected, 94 samples (50.53%) were infected with Campylobacter species, of which 62 cases were infected with Campylobacter jejuni (65.95%), 26 infected samples were Campylobacter coli (27.6% ) and 11 samples were contaminated with both species (6.45%). All virulence genes except the iam gene were present in Campylobacter jejuni isolates, and in Campylobacter coli strains only 5 cdtA, cdtB, cdtC, ima and racR genes were detected. All of the 88 isolates studied had multiple antibiotic resistance and in 26 isolates of Campylobacter coli, the highest antibiotic resistance was observed for streptomycin (96.15%) and the lowest was chloramphenicol (7.69%). In Campylobacter jejuni strains, the highest and lowest antibiotic resistance levels belonged to the two antibiotics ciprofloxacin (72.58%) and erythromycin (4.83%), respectively. High prevalence of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in broiler chickens slaughtered in Chaharmahal va Bakhtiari slaughterhouses and high antibiotic resistance of these isolates indicate a potential risk of liver contamination in human transmission.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Campylobacter jejuni
  • Campylobacter coli
  • Chicken meat
  • Virulence factors
  • Antibiotic resistanc
1- Quetz JD, Lima IF, Havt A, Prata MM, Cavalcante PA, Medeiros PH, Cid DA, Moraes ML, Rey LC, Soares AM, Mota RM. Campylobacter jejuni infection and virulence-associated genes in children with moderate to severe diarrhoea admitted to emergency rooms in northeastern Brazil. J Med Microbiol. 2012;61(4):507-13.
2- Riddle MS, Guerry P. Status of vaccine research and development for Campylobacter jejuni. Vaccine. 2016;34(26):2903-6.
3- Salehi M, Shafaei E, Bameri Z, Bokaeian M, Mirzaee B, Mirfakhraee S, Rigi TB, Akbari M. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter jejuni. Int J Infect. 2014;1(2).
4- Mazaheri M, Haji Rezaei M, Aalinezhad M, Sharif MR, Akhavan T. Clinical and laboratory characteristics of pediatric Campylobacter spp. Acute Gastroenteritis. Arch Pediat Infect Dis. 2016;6:1-6.
5- Rastyani S, Alikhani MY, Sedighi I, Kazemi S, Farhadi KH, Arabestani MR. Campylobacter jejuni and Campylobacter coli in children with acute diarrhea in health centers of Hamadan, Iran. Avicenna J Clin Microbiol Infect. 2015;2(4): e29791.
6- Shams S, Bakhshi B, Moghadam TT. In Silico analysis of the cadF gene and development of a duplex polymerase chain reaction for species-specific identification of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli. Jundishapur J Microbiol. 2016;9(2): e29645.
7- Ghasemian Safaei H, Jalali M, Hosseini A, Narimani T, Sharifzadeh A, Raheimi E. The prevalence of bacterial contamination of table eggs from retails markets by Salmonella spp., Listeria monocytogenes, Campylobacter jejuni and Escherichia coli in Shahrekord, Iran. Jundishapur J Microbiol. 2011;4(4):249-53.
8- Lawson AJ. Campylobacteriosis. In: Palmer SR, Soulsby L, Torgerson PR, Brown DWG, eds. Oxford Textbook of Zoonoses. 2nd edition, New York, USA, Oxford University Press, Inc., 2011, pp. 136-145.
9- Bardoň J, Pudová V, Koláčková I, Karpíšková R, Röderová M, Kolář M. Virulence and antibiotic resistance genes in Campylobacter spp. in the Czech Republic. Epidemiol Mikrobiol Imunol. 2017;66(2):59-66.
10- Talukder KA, Aslam M, Islam Z, Azmi IJ, Dutta DK, Hossain S, Nur-E-Kamal A, Nair GB, Cravioto A, Sack DA, Endtz HP. Prevalence of virulence genes and cytolethal distending toxin production in Campylobacter jejuni isolates from diarrheal patients in Bangladesh. J Clin Microbiol. 2008;46(4):1485-8.
11- Lara-Tejero M, Galán JE. CdtA, CdtB, and CdtC form a tripartite complex that is required for cytolethal distending toxin activity. Infect Immun. 2001;69(7):4358-65.
12- Payot S, Bolla JM, Corcoran D, Fanning S, Mégraud F, Zhang Q. Mechanisms of fluoroquinolone and macrolide resistance in Campylobacter spp. Microb Infect. 2006;8(7):1967-71.
13- Lin J, Michel LO, Zhang Q. CmeABC functions as a multidrug efflux system in Campylobacter jejuni. Antimicrob Agents Chemother. 2002;46(7):2124-31.
14- Banuo AS, Saeide AN. Isolation and survey for drug resistance of Campylobacter jejuni in poultry feces in Kerman.  Iranian J Med Microbiol. 2016;9(4):95-8. [In Persian].
15- Rahimi E, Tajbakhsh E. Prevalence of Campylobacter species in poultry meat in the Esfahan city, Iran. Bulgarian J Vet Med. 2008;11(4):257-62.
16- Rahimi E, Momtaz H, Ameri M, Ghasemian-Safaei H, Ali-Kasemi M. Prevalence and antimicrobial resistance of Campylobacter species isolated from chicken carcasses during processing in Iran. Poult Sci. 2010;89(5):1015-20.
17- Datta S, Niwa H, Itoh K. Prevalence of 11 pathogenic genes of Campylobacter jejuni by PCR in strains isolated from humans, poultry meat and broiler and bovine faeces. J Med Microbiol. 2003;52(4):345-8.
18- Obeng AS, Rickard H, Sexton M, Pang Y, Peng H, Barton M. Antimicrobial susceptibilities and resistance genes in Campylobacter strains isolated from poultry and pigs in Australia. J Appl Microbiol. 2012;113(2):294-307.
19- CLSI. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing; twenty-fifth informational supplement. CLSI document M100-S26: Wayne: Clinical and Laboratory Standards Institute, 2017.
20- Hosseinzadeh S, Mardani K, Aliakbarlu J, Ghorbanzadehghan M. Occurrence of Campylobacter in chicken wings marketed in the northwest of Iran. Int Food Res J. 2015;22(1):41-5.
21- Rahimi E, Ameri M. Antimicrobial resistance patterns of Campylobacter spp. isolated from raw chicken, turkey, quail, partridge, and ostrich meat in Iran. Food Control. 2011;22(8):1165-70.
22- Nahar N, Rashid RB. Genotypic analysis of the virulence and antibiotic resistance genes in Campylobacter species in silico. J Bioanal Biomed. 2018;10(1):13-23.
23- Iglesias-Torrens Y, Miro E, Guirado P, Llovet T, Muñoz C, Cerdà-Cuéllar M, Madrid C, Balsalobre C, Navarro F. Population structure, antimicrobial resistance, and virulence-associated genes in Campylobacter jejuni isolated from three ecological niches: gastroenteritis patients, broilers, and wild birds. Front Microbiol. 2018;9.
24- Babaie Najad Basiri F, Haghighi Khoshkhoo P, Akbariazad G. Prevalence and antibacterial susceptibility of thermophilic Campylobacter spp. in broiler chickens. J Mazandaran Univ Med Sci. 2016;26(136):185-9. [In Persian].
25- Khoshbakht R, Tabatabaei M, Hoseinzadeh S, Raeisi M, Aski HS, Berizi E. Prevalence and antibiotic resistance profile of thermophilic Campylobacter spp. of slaughtered cattle and sheep in Shiraz, Iran. Vet Res Forum. 2016;7(3):241-6.
26- Wieczorek K, Osek J. Identification of virulence genes in Campylobacter jejuni and C. coli isolates by PCR. Bull Vet Inst Pulawy. 2008;52(1):211-6.
27- Wieczorek K. Antimicrobial resistance and virulence markers of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli isolated from retail poultry meat in Poland. Bull Vet Inst Pulawy. 2010;54:563-9