مطالعه باقیمانده داروی فلورفنیکل در گوشت مرغ عرضه شده در استان چهارمحال و بختیاری با روش کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.

2 استادیار بخش بیماری‌های طیور، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.

3 دانشیار گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران.

10.35066/J040.2019.913

چکیده

در بهار 1395 تعداد 25 نمونه گوشت مرغ از کشتارگاه‌های شهرکرد جمع‌آوری شد و برای بررسی باقیمانده فلورفنیکل در گوشت با روش HPLC مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه‌ها پس از آماده‌سازی و مخلوط شدن با اسید کلریدریک و انتقال به کارتریج، استحصال شد و پس از خالص‌سازی در حجم 20 میکرولیتر به دستگاه HPLC تزریق گردید. نتایج نشان داد که از مجموع 25 نمونه 5 نمونه دارای باقیمانده فلورفنیکل بود که یک نمونه از نظر مقداری بالاتر از حد مجاز وجود بقایای فلورفنیکل در گوشت مرغ بود. حداقل غلظت فلورفنیکل در نمونه‌های مورد بررسی 6/15 میکروگرم در کیلوگرم و حداکثر غلظت 07/119 میکروگرم در کیلوگرم می‌باشد. به‌طور کلی، با توجه به مصرف گسترده آنتی‌بیوتیک‌ها در پرورش طیور، بهتر است کنترل بیشتری در مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها جهت کاهش باقیمانده‌های آنتی‌بیوتیکی در گوشت طیور انجام شود.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

The study of florfenicol residue in chicken meat in Charmahal-va-Bakhtiyari province by high purified liquid chromatography

نویسندگان [English]

  • Mazyar Mohammadi 1
  • Ezzatollah Fathi 2
  • Majid Gholami-Ahangaran 3
1 Islamic Azad University, Shahrekord Branch
2 Islamic Azad University
چکیده [English]

In spring 2016, 25 poultry meat samples were collected from slaughterhouses in Shahrekord and tested by HPLC for fluorophenyl residues in meat. The samples were extracted after preparation and mixed with hydrochloric acid and transferred to the cartridge. After purification in 20 µl volume, the samples were injected into HPLC. The results showed that out of 25 samples, 5 samples (20%) had florfenicol residues, one of which had a higher concentration of florfenicol residues in poultry meat. The minimum concentration of florfenicol in the studied samples was 15.6 µg / kg and the maximum concentration was 119.07 μg /Kg. In general, given the widespread use of antibiotics in poultry farming, it is better to have more control over the use of antibiotics, to reduce the antibiotic residues in poultry meat.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Chicken
  • Drug residue
  • Florfenicol
  • HPLC
1- Dadgarnia M, Gholami-Ahangaran M, Shakerian A. The determination of enrofloxacin residue in quail meat, in Yazd by HPLC. Iran Food Hyg. 2018; 8: 83-90 [In Persian].
2- Teimuri S, Gholami-Ahangaran M, Shakerian A. The comparison of enrofloxacin residue in chicken and turkey meat, by high performance liquid chromatography in Isfahan province. Iran Food Hyg. 2018; 8: 95-100 [In Persian].
3- Salehzadeh F, Salehzdeh A, Rokni N, Madani R, Golchinefar F. Enrofloxacin residue in Chicken tissues from Tehran slaughterhouses in Iran. Pak J Nut. 2007; 6(4): 409-13.
4- Aarostrup FM. Veterinary drug usage and antimicrobial resistance in bacteria of animal origin. Basic Clin Pharmacol Toxical. 2005; 96: 271-281.
5- Franco D, Wabb J, Taylor CE. Antibiotic and Sulphonamide residues in meat: implication for human health. J Food Protect. 1995; 53(2): 175-178.
6- Rokni N, Kamkar A, Salehzadeh F, Madani R. Study on the Enrofloxacin Residues in Chicken Tissues by HPLC. Iran J Food Sci Technol. 2007; 4(13): 11-17 [In Persian].
7- Marwa A, Elsenhwy Bakry HH, El-Ahawarby RM, Abou Salem ME, Elham A, El-shewy A. Residual studies of florfenicol in broiler chicken. Benha Vet Med J. 2013; 24(1): 209-217.
8- Tajick MA, Shohreh B. Detection of Antibiotics Residue in Chicken Meat Using TLC. Int J Poult Sci. 2006; 5(7): 611-612.
9- Khan Nazer AH, Hosseinzadeh S, Parvandeh H. Determination of antibiotic residues in poultry carcasses using quadriplegic testing in slaughterhouses around Shiraz. Iran J Vet Res. 2008; 54 (3): 79-83 [In Persian].
10- Vahedi N, Motamedi A, Golchin M. Determination of antibiotic residues in the carcass of industrial poultry by FPT method in Mazandaran province. Iran J Food Sci Technol. 2011; 8(1): 65-72 [In Persian].
11- Nasim A, Aslam B, Javed l, Ali A, Muhammad F, Razaa A, Zia-ud-Din S. Determination of florfenicol residues in broiler meat and liver samples using RP-HPLC with UV–visible detection. J Sci Food Agric. 2016; 96: 1284–1288.
12- El-Shafei RA, Eladi AH. Determination of Florfenicol and Doxcycline Residues in Chickens by Microbiological Assay. Int J Innov Appl Stud. 2014; 7(3):1148-1155.
13- Saif YM, Barnes HJ, Glisson JR, Fadly AM, McDougald LR, Swayne DE. Diseases of poultry. 11th ed. Iowa: Iowa State University Press; 2013, P: 182-202.